Užitočné pomôcky pre copywriterov a blogerov

  • Vytvorenie blogu, tvorba textov, copywriting

Veľa spisovateľov nepotrebuje množstvo vecí na to, aby mohli písať kdekoľvek. K úspechu im postačí papier a obyčajná ceruza, či pero. Tí, ktorí kráčajú s dobou, vyžadujú k práci počítač. A, samozrejme, miesto, kde sa dá dobre tvoriť je tiež dôležité. Existuje však veľa „pomôcok“, ktoré sú pre spisovateľov, či copywriterov nielen užitočné, ale aj zábavné. Ak hľadáte vhodný darček pre známeho, ktorý sa živí písaním, tak tu je zoznam celkom praktickým vecí, ktoré sa mu budú isto hodiť.

Zápisník (najlepšie aj viac ako jeden)

Zápisník je to správne miesto, kde sa môžete voľne venovať tvorbe textov a zabudnúť na problémy bežného života. Papier znesie experimenty s lyrickým písaním, prózou, či textami pre web stránky. Záleží len na vašom vkuse a talente. Buď si zvolíte jeden zápisník na všetky formy písania, alebo aj viacero zápisníkov a každý venovať inej forme, napr. jeden klasický v papierovej podobe na poéziu a jeden blog na témy, tykajúce sa online podoby písania. Zápisník si môžete so sebou vziať kdekoľvek, čiže môžete tvoriť ako len chcete, v polohe, kde sa vám najlepšie píše - napr. aj v hojdacej sieti bez prístupu k PC a digitálnym technológiám.

Biele tabule (ideálne na všetkých miestach, kde kope múza)

Ak patríte medzi zábudlivcov a najlepšie nápady máte práve vtedy, keď vám chýba pero a papier, tak pouvažujte nad tabuľami vo viacerých miestnostiach vášho príbytku. Čo je zlé na malých miestach na písanie v kúpeľni, na toalete (áno, aj tam sa dá tvoriť a dostávať skvelé nápady), či v kuchyni počas varenia? Biele tabule sú super práve preto, lebo sa dajú ťažšie zničiť, či poliať rôznymi tekutinami, čo sa neraz v kuchyni alebo kúpeľni prihodí. Ale vďaka bielym tabuľkám zostanú vaše skvelé nápady  vždy v suchu.

Slovník či lexikón

Patríte ku klasikom? Ako správny copywriter, či bloger ste iste obklopený rôznymi typmi slovníkov, od tých základných, cez synonymické.  Áno, aj slovník v počítači je užitočný, lenže nie je taký komplexný a častokrát nestačí. Preto niet nad tlačenú verziu slovníkov.

Korkové tabule namiesto obrazov v pracovni

Sú často využívané pri písaní scenárov. Scenárista si napíše jednotlivé časti na papieriky, rozmiestni ich na tabuli, aby lepšie videl, ako do seba jednotlivé scény zapadajú a v prípade potreby ich premiestni alebo rovno prepíše. Dosiahne sa tak lepšia vizualizácia deja a nehrozí odfúknutie dôležitých papierikov pri čo i len najmenšom náznaku prievanu. Navyše, korkové tabule sú super vynález aj pre zábudlivcov - jednoducho každú novú pripomienku stačí zaznamenať na papierik a zapichnúť na tabuľu, ktorej dáme čestné miesto na stene.

Špirálový blok

Počas letných mesiacov je v obchodoch množstvo akcií na školské pomôcky, diáre, či práve špirálové bloky. Prečo to nevyužiť a nespraviť si zásobu? Tento typ bloku je vhodný na náhle nápady, „osvietenia“, vnuknutia blogera kdekoľvek. Malý blok sa zmestí aj do tej najmenšej tašky alebo vrecka. Majte aspoň jeden blok rovno pri posteli, ak by vás kopla múza v noci. Dá sa síce využiť aj mobil alebo tablet, ale blok je praktickejší a robí menej hluku, čo ocenia vaši spolu snívajúci, ktorí v noci miesto písania spia.

Kalendár

Nástenný, digitálny, týždenný online plánovač, každopádne je to potrebná vec aj pre ľudí tvoriacich texty. Termíny nepustia a časované zákazky je vždy  dobré dodržať.

Finančný softvér

Aj blogeri a copywriteri by mali sledovať pozorne svoje príjmy a výdavky. Zvoľte si buď klasickú tlačenú verziu, alebo oveľa pohodlnejšie a flexibilnejšie je využitie finančných softvérov. Budete mať nielen prehlaď o tom, nakoľko ste ziskoví , či stratoví, ale výrazne si zjednodušíte aj vyplnenie daňového priznania.

Základná príručka gramatiky, štylistiky, online slovník

Pomôžu vám zorientovať sa v prvkoch jednotlivých štýlov, resp. písať gramaticky čisto a štylisticky pestro. Bez dôkladnej znalosti jazyka, v ktorom píšete, to nejde. Obsahovo pútavý text s chybami je pre niektorých čitateľov ako päsť na oko. K dispozícii je aj online slovník, ktorý v sebe zahŕňa viacero typov slovníkov, stačí si len vybrať a zadať základný tvar slova. Technické pojmy a odborné termíny je tiež dobre pozrieť si pre istotu aj v slovníku.

Aplikácie a príbehové kocky

Existuje množstvo free (neplatených) aplikácií na písanie poznámok, pripomienok, spracovanie textu, písanie scenárov, či aplikácie, ktoré nahrádzajú kalendáre. Stačí si len vhodne vybrať. Dokonca, vo forme aplikácie sú aj tzv. príbehové kocky – ktoré fungujú, ako generátory deja. Dá sa s nimi „hrať“ (rozumej tvoriť príbeh) podľa pravidiel použitia kocky, resp. sa dajú kombinovať aj viaceré príbehové kocky naraz.

Samolepiace papieriky

Oceníte ich hlavne pri písaní poznámok v požičaných knihách, alebo takých knihách, do ktorých vám je ľúto robiť si poznámky. Pomocou rôznych farieb sa jednoducho odlíšia rôzne témy, resp. časti tém.

Digitálny diktafón

Diktafón je dobrou pomôckou na nahrávanie rozhovorov alebo rýchle zaznamenanie vlastných myšlienok, postrehov  práve vtedy, keď pri sebe nemáte ani zápisník, ani PC. Ak máte smartfón, dá sa nahrávať aj tam. Nemusíte investovať do kúpy diktafónu.

Kvalitný kávovar

Áno, aj toto je celkom šikovná vec, ktorá ušetrí čas pri písaní. Keď kávičkujete často, tak stačí stlačiť gombík a obľúbený životabudič je bez námahy na svete. Netreba strácať čas chodením do kaviarní. Ale aj to je niekedy nutné, prinajmenšom pre inšpiráciu, relax a nové nápady.

Pamätajte, že niekedy je menej viac a nie všetky pomôcky na tvorbu textu sú vhodné pre všetky typy blogerov, spisovateľov a copywriterov. Klasici volia pero a papier, iní preferujú techniku a sú aj takí, čo kombinujú „staré“ s novým a potrebujú pri svojej práci rovnako zápisník, ako aj tablet. Na písanie textov však najdôležitejším zostáva nápad a schopnosť pretvoriť ho do pútavého, dobre čitateľného článku! Pútavý článok môže na Vaše web stránky pritiahnuť stovky, či tisíce návštevníkov. A to nie len jednorázovo, ale stále, až pokiaľ článok neodstránite z web stránky.


O nás

Tvorbe web stránok sa profesionálne venujeme od roku 2007. Zameriavame sa hlavne na webové prezentácie pre jednotlivcov, male a stredné podniky, športové kluby či občianské združenia. Zastrešujeme celý proces tvorby webstránky - od prvého stretnutia až po uvedenie webstránky do života. Ale ani tam naša práca nekončí. Venujeme sa aj správe webstránok, či už po stránke obsahovej, alebo tej bezpečnostnej. Zvýšenie návštevnosti alebo upgrade, či regizajn web stránok patrí tiež medzi často vyhľadávané služby.