Aké dostupné sú vaše webstránky?

  • dostupnost-vytvorenych-web-stranok-uptimerobot-com

Pri tvorbe web stránok je dôležité nie len web stránku vytvoriť, ale zabezpečiť aj jej korektné fungovanie a dostupnosť. Veľa webhostingových spoločností garantuje čo najvyššiu dostupnosť web stránok. 99,9%, 99,999999%, 100% a niektorí dokonca aj viac ako 100% :) Ako to však je v skutočnosti? Hovorí sa, dôveruj ale preveruj. Samotný web server alebo datacentrum môže mať dostupnosť blízko k 100%, ale dostupnosť samotných web stránok sa už väčšinou nekontroluje. U nás okrem monitoringu web serverov a ich životných funkcií monitorujeme ešte aj každú jednu web stránku osobitne. Na požiadanie vieme každému klientovi zriadiť konto a môže si sám preveriť dostupnosť svojich web stránok na našich web serveroch. Momentálne meriame dostupnosť web stránok dvoma systémami, ktoré sú od seba nezávisle a sú umiestnene na iných serveroch.

Ako monitorovať web stránky?

Možností je veľa. Od komerčných služieb cez rôzne free checkery až po systémy, ktoré si môžeme nainštalovať na server a mať nad nim plnú kontrolu. My si dnes priblížime jeden free checker a jeden "self-hosted" systém, teda taký, ktorý máme nainštalovaný u seba.

Uptimerobot.com

Uptimerobot.com kontroluje dostupnosť web stránok zadarmo

Uptimerobot je celkom šikovná služba na kontrolu dostupnosti web stránok. Vo bezplatnej verzii sa da nastaviť až 50 monitorov. K službe je aj aplikácia pre smartfóny. A čo vie monitorovať? Tu je stručný zoznam služieb, ktoré uptimerobot.com poskytuje bezplatne:

  • 50 monitorov web stránok, portov alebo kľúčových slov na web stránke
  • Bezplatná aplikácia pre Android
  • Kontrola v rôznych časových intervaloch, minimálne však 5 minút
  • Možnosť kontroly určitého slova na web stránke, teda ci sa dane slovo na web stránke nachádza. To je dobre použiteľné pri web stránkach postavených na CMS, lebo web stránka môže byt dostupná aj keď vypadne databázový server ale v skutočnosti je bez databázy nepoužiteľná.
  • Možnosť notifikácie mailom alebo cez aplikáciu v smartfóne alebo SMS-kou
  • API

PHP Server Monitor

PHP Server Monitor na kontrolu dostupnosti web stránok

PHP Server Monitor je bezplatný skript na kontrolu dostupnosti web stránok. To znamená, že si ju musíme nainštalovať na vlastný web server a mame nad ňou plnú moc. Tento skript nemá žiadne obmedzenia ako napríklad vyššie spomínaný Uptimerobot.com, ktorý ma limit maximálne 50 monitorov a kontrolu je nie častejšie ako každých 5 minút. PHP Server Monitor vie monitorovať každú minútu a počet monitorov je neobmedzený. Okrem kontroly web stránok vie kontrolovať dostupnosť jednotlivých služieb web serveru ako napríklad smtp, pop, ssh, ftp, imap a iné. Tato funkcia je fajn, lebo sa môže stať, že web stránka beží ale nemusia fungovať napríklad maily. A čo všetko sa da týmto skriptom kontrolovať?

  • Neobmedzený počet web stránok,
  • Neobmedzený počet servisov
  • Možnosť overovať dostupnosť web stránok a servisov už každú minútu,
  • Možnosť nastavenia tzv. tresholdu, čo znamená, že informácia o nedostupnosti nebude odoslaná ihneď, ale až po niekoľkých neúspešných pokusoch o kontaktovanie web stránky ci servisu,
  • Možnosť notifikácie mailom, SMS-kou alebo cez Pushover.net,
  • Možnosť vytvorenia účtov pre užívateľov a tým pádom môže jeden skript slúžiť pre viacero užívateľov, či zákazníkov.

O nás

Tvorbe web stránok sa profesionálne venujeme od roku 2007. Zameriavame sa hlavne na webové prezentácie pre jednotlivcov, male a stredné podniky, športové kluby či občianské združenia. Zastrešujeme celý proces tvorby webstránky - od prvého stretnutia až po uvedenie webstránky do života. Ale ani tam naša práca nekončí. Venujeme sa aj správe webstránok, či už po stránke obsahovej, alebo tej bezpečnostnej. Zvýšenie návštevnosti alebo upgrade, či regizajn web stránok patrí tiež medzi často vyhľadávané služby.